Vid misstanke om droganvändning

Alla föräldrars mardröm är att ens barn ska börja med droger. Om det finns misstanke, men inte tillräckligt för att ställa barnet till svars, kan ni använda dig av drogtester. För att inte verka oresonligt misstänksamma och kontrollerande kan ni redan när ni märker att ert barn börjar vara ute mer, klargöra att ni då och då kommer att göra drogtester. Beställ diskret direkt hem i postlådan så har ni dem hemma vid behov.

När oron är befogad

Om det skulle visa sig att er oro är befogad är det viktigt att redan från början sätta ned foten genom att vidta åtgärder. Ni kan börja med att vända er till kommunens enhet för behandling. De brukar erbjuda stödsamtal och vissa fall drogtestning. Om det visar sig att detta inte är tillräckligt finns möjligheten att vända sig till socialtjänsten, där man kan ansöka om insatser som till exempel behandlingshem.

En fas

Det kan också vara så att ditt barns droganvändning är en fas. Att revoltera genom att prova förbjudna saker, att testa saker för att stilla nyfikenhet eller att använda droger till fest istället för alkohol. Eftersom droger kan vara mer fysiskt beroendeframkallande än alkohol är det bra att ligga steget före och sätta in resurser med en gång. Er omtanke kanske dödar nyfikenheten.