Dessa böcker kommer göra dig smartare

Serious Scientific Answers to Absurd Hypothetical Questions

Skaparen bakom den mycket populära Webcomic xkcd ligger även bakom den här roliga och informativa bok av svar på viktiga frågor som du förmodligen aldrig funderat på att ställa. Miljontals människor besöker xkcd.com varje vecka för att läsa Randall Munroros ikoniska webcomic. Munroros stickfigursteckningar om vetenskap, språk, teknik och kärlek har ett rejält samt passionerat efterföljande. Här kan man läsa om många konstiga frågor som exempelvis ”Vad händer om man försöker slå en baseboll på 90 procent av ljusets hastighet?” ”Om det fanns en robotapokalyps, hur länge skulle då mänskligheten bli kvar?”. I strävan efter svar, kör Munroros datorsimuleringar, löser differentialekvationer samt konsulterar kärnreaktoroperatörer. Den här boken innehåller nya och aldrig tidigare besvarade frågor som gör dig lite smartare.

The Art of War by Sun Tzu

Den här boken är en gammal kinesisk militäravhandling från 5-talet f.Kr. Boken är tillskriven av den antika kinesiska militär-strategen Sun Tzu. Boken består av 13 kapitel som var och en ägnas åt en aspekt av krigsföring. Det anses i allmänhet som ett slutgiltigt arbete med militär strategi och taktik. Boken blev först översatt till franska år 1772 av Jean Joseph Marie Amiot och en partiell översättning till engelska gjordes år 1905 av den brittiska officiern Everard Ferguson Calthrop. En antik och viktig bok helt enkelt med mycket väsentlig fakta som självklart gör varje läsare lite smartare. Är man intresserad av kinesisk krigshistoria är därmed den här boken ett utmärkt val att läsa, den bär inte bara på mycket historia utan också viktiga budskap som är väl värda att bära med sig i livet.

Thinking, Fast and Slow by Dan Kahneman

I den här internationella bästsäljaren ”Thinking, Fast and Slow” av Dan Kahneman, den berömda psykologen samt vinnaren av Nobelpriset i ekonomi, får vi följa med på en banbrytande rundtur i sinnet där de två systemen som driver sättet vi tänker på förklaras. System 1 består av snabbhet, intuition samt känslomässighet och system 2 är långsammare, mer deliberativt samt mer logiskt. Boken förklarar att det är dem här två systemen som formar våra bedömningar och beslut, och det är dessa som är grunden till svårigheten med att förutsäga vad som kommer att göra oss lyckliga i framtiden eller hur vi ska planera vår nästa semester. Förstår man sig på de här två systemen, förstår man sig också på hur vi bedömer och fattar beslut.

Boken engagerar läsaren i en livlig konversation om hur vi tänker och författaren Kahneman avslöjar var vi kan och inte kan lita på våra intuitioner samt hur vi kan utnyttja fördelarna med långsamt tänkande. Han erbjuder därmed läsaren praktisk samt en upplysande inblick i hur val görs både i vår verksamhet samt i våra personliga liv. Den här boken är avsedd att vara en klassiker och blev år 2011 utsedd till en av de tio bästa böckerna av The New York Times Book Review.