De smartaste personerna i världen

Garry Kasparov

Garry Kasparov föddes den 13 april år 1963 i Baku, Azerbajdzjan och är idag känd som en rysk stormästare i schack och har dessutom tidigare varit världsmästare. Förutom rysk schackmästare är han också politiker och författare. Karriären inom schack startade för Kasparov som liten när han upptäckte ett schackproblem och därmed föreslog en lösning på problemet till sina föräldrar. Som endast 7 år gammal tog en grannpojke med Kasparov till Ungpionjärsrörelsens schackgrupp och han gjorde snabbt stora framsteg där. Han fann snabbt intresset för schack och började spela allt mer. Som 17 år gammal ärades han med titeln stormästare inom schack och år 1980 blev han juniorvärldsmästare i Dortmund i Västtyskland. Kasparov höll sedan på med schack enda fram till år 2005 då han lade av för att istället satsa på politiken samt en fortsatt författarkarriär. En världsmästare i schack är därmed väl värd att bli kallad som en av de mest intelligenta människorna i världen.

Philip Emeagwali

Philip Emeagwali är en nigeriansk datavetenskapsman och har bott i USA under flera år. År 1989 vann han Gordon Bell-priset för prisprestanda i högpresterande datortillämpningar i en oljereservoarmodellberäkning med hjälp av en ny matematisk formulering och implementering. Philips prestationer har citerats i ett tal av Bill Clinton som ett exempel på vad nigerianer skulle kunna uppnå när de väl fick möjlighet. Dessutom är han ett frekvent inslag i Black History Months artiklar i den populära pressen. Under den här tiden då Philip studerade datavetenskap var det relativt ovanligt med nigerianska talanger vilket skapade en hel del ramaskri kring Philip när hans talanger blev kända. Han har flera gånger blivit utsedd till en riktig supertalang inom datavetenskap.

Marilyn vos Savant

Marilyn vos Savant föddes år 1946 i Saint Louis i Missouri är idag en känd amerikansk föreläsare, kolumnist, författare samt pjäsförfattare som blev känd över hela världen sedan hon blivit listad som kvinnan med högsta IQ av Guinness Rekordbok. Marilyn har sedan 1986 skrivit i söndagskolumnen ”Ask Marilyn” i magasinet Parade. I denna kolumn svarar hon på diverse frågor från läsarna inom en rad olika ämnen. När Marilyn gav ett korrekt svar på det paradoxala Monty Hall-problemet i magasinets septembernummer år 1990, skapade hon en stor kontrovers. Världens högst uppmätta IQ på hela 228 är alltså tillskrivet Marilyn vos Savant vilket är bland det främsta hon är känd för.

Steve Jobs

En annan man som gjort sig känd som en av de mest intelligenta människorna i världen är den nu avlidne amerikanska entreprenören och affärsmannen Steve Jobs. Jobs är mer allmänt känd som en karismatisk pionjär inom persondatabranschen. Steve Jobs var medgrundare, styrelseordförande samt VD för Apple Inc. Det är alltså Steve Jobs som ligger bakom Apples framgångsrika persondatorer och efterkommande tekniska enheter. Jobs har under hela sin karriär blivit igenkänd som en mycket intelligent och skicklig entreprenör som gjort stort avtryck på persondatabranschen över hela världen.